Kotikonserttien esittely

Kotikonserttien esittely

• 05 syys 2020 16:00
  • Lilla Villan, Jussaksentie 16

Sipoon musiikkiyhdistys tuo muualla pääkaupunkiseudulla suosiota saavuttaneen ja jatkuvasti lisääntyvän kotikonserttitoiminnan sipoolaisten ulottuville. Lilla Villanissa 5.9. kuultavaan konserttiin musiikkiyhdistys on koonnut monipuolisen, taiteellisesti haastavan ja yhtenäisen konserttikokonaisuuden. Haluamme esitellä nimen omaan yhdistyksen muusikoiden välisen yhteistyön tuloksia, mistä syystä ohjelmassa ei kuulla sooloesityksiä, vaikka niitäkin voidaan tuleviin kotikonserttiohjelmiin sisällyttää. Lue lisää kotikonserteista täältä.

Konsertin ensimmäisen numerona kuullaan Johannes Brahmsin Liebeslieder Waltzer op. 52. Se on laulajista muodostuvalle kvartetille ja nelikätiselle pianoduolle sävelletty teos, joka ilmestyi vuonna 1869 ja saavutti heti suuren suosion. Teos koostuu 18:sta laulusta, joiden tekstit ovat lähtöisin Daumerin Polydora-nimisestä kokoelmasta. Ne kuvailevat miesten ja naisten välisissä suhteissa esiintyvää jännitteiden vaihtelua herkästä ihastuksesta ja sopusoinnusta ironisiin ja jyrkkiin sävyihin.

Konsertti jatkuu saksalaisen romantiikan merkeissä kahdella Brahmsia varhaisemman säveltäjän Robert Schumannin teoksella. Ensimmäisenä kuullaan kolmelle erilaiselle naisäänelle (sopraano, mezzosopraano, altto) sävelletty kolmen laulun sarja ja sen jälkeen instrumentaaliteokseksi sävelletty kolmen romanssin sarja. Molemmat teokset on sävelletty säveltäjän elämän loppupuolella, laulut vuonna 1853 ja Romanssit vuonna 1849. Romansseja esitetään monilla eri soolosoittimilla. Tässä konsertissa ne kuullaan kenties ensimmäistä kertaa historian aikana esitettynä bassoklarinetilla.

Konsertin toinen puoliaika painottuu suomalaiseen ja naapurimaan Venäjän musiikkiin. Ensin kuullaan erityisesti balettimusiikistaan tunnetun, rakastetun venäläisen säveltäjän Pjotr Tshaikovskin kolme laulua, joita venäläisessä traditiossa kutsutaan Romansseiksi.

Tämän jälkeen kuullaan kokonaisuus 1900-luvun alkupuolella sävellettyä suomalaista laulumusiikkia maustettuna saksalaisen Richard Straussin yhdellä laululla.