Koko kylän Johannes-passio

Sipoon Musiikkiyhdistys

Koko kylän Johannes-passio

  • 09 huhti 2022 18:00
  • Pyhän Laurin kirkko/Helsinge kyrka S:t Lars i Vanda,

ARMON JA TOIVON PASSIO

Sipoon musiikkiyhdistys, Sipoon kamariorkesteri ja Sipoon suomalainen seurakunta tarjoavat mahdollisuuden virittäytyä pääsiäisen viettoon toteuttamalla hiljaisella viikolla kaksi J.S. Bachin Johannes-passion esitystä. Teos sai ensiesityksensä pitkäperjantaina vuonna 1724 Leipzigin Nikolauskirkossa. Bach ilmeisesti sävelsi useita passiota, mutta niistä on kokonaisina säilynyt vain kaksi: Johannes-passio ja Matteus-passio.

Heti Johannes-passion aluksi Bach luo musiikillisen universumin, jonka puitteissa Jeesuksen kärsimysnäytelmä kiirastorstaista pitkäperjantaihin vyöryy tapahtumasta toiseen samalla vääjäämättömyydella kuin meitä ympäröivä maailmankaikkeus noudattaa omia lakejaan. Aivan alusta saakka musiikki ilmentää tapahtumahetken jännitteitä ja ristiriitoja, jotka purkautuakseen vaativat uhria. Kansaa edustava kuoro ja opetuslapset vaativat ja odottavat Jeesuksen lopullisesti todistavan herruutensa samalla kun fariseukset ovat valmiita viimeiseen asti pitämään kiinni asemastaan ja vallastaan, ja Pontius Pilatus on valmis tekemään kaikkensa poliittisen asemansa helpottamiseksi ja vakiinnuttamiseksi.

Vaikka Johannes-passion säveltämisestä on kulunut aikaa n. 300 vuotta, sen ajankohtaisuus ei ole haihtunut. Musiikin myötä Jeesuksen kärsimysnäytelmään liittyvät tunteet ja tapahtumat puhuttelevat edelleenkin kuulijoita syvästi. Jeesuksen ympärillä toimivien ihmisten toiminnan inhimillisiä motiiveja on helppo ymmärtää ja niihin voi samaistua: Fariseusten tarve ja halu julmuudella pönkittää omaa valtaansa; Pilatuksen tapa perustella päätöksensä poliittisella välttämättömyydellä; opetuslasten pelko, pettymys ja neuvottomuus, kun luotettu johtaja ei odotetulla tavalla otakaan valtaa itselleen; kansa, joka tietämättömydestä kumpuavan verenhimoisen joukkohysterian vallassa vaatii ristiinnaulitsemista. Kaiken tämän keskellä Jeesuksen nöyrä omaan osaansa tyytyminen ja sisäinen rauha tekevät hänestä ulkopuolisen, jonka käyttäytymiseen samaistuminen on vaikeaa.

Tapahtumien kulkiessa omaa vääjäämätöntä latuaan, kuulija joutuu punnitsemaan omaa asemaansa ja osaansa inhimillisen toiminnan näyttämöllä. Kuulunko minä niihin, jotka omaa valtaansa ja asemaansa ylläpitääkseen ovat valmiita julmuuteen ja välinpitämättömyteen toisia kohtaan? Olenko niitä, jotka joutuvat uhrin osaan? Olenko Pilatuksen ja Pietarin tavoin valmis toimimaan vastoin omaa uskoani ja omia periaatteitani ympäristön painostuksesta johtuvan poliittisen välttämättömyyden vuoksi? Olenko valmis liittymään kuoroon, joka vaatii syyllisen nimeämistä ja uhraamista? Onko minussa vallalla opetuslasten pelko, pettymys ja neuvottomuus tapahtumien edessä? Vaihtelevatko roolini eri yhteyksissä ja tilanteissa?

Bach ei kuitenkaan jätä kuulijaa näiden sisäisten pohdintojen ja niistä seuraavan syyllisyyden vangiksi, vaan tarjoaa reitin, jota pitkin voi päästä eteen päin: nöyrtymisen, aidon surun ja armon vastaanottamisen. Näiden musiikillinen kokeminen vapauttaa sekä sisäisestä että ulkoisesta syyllisyydestä ja antaa mahdollisuuden muutokseen ja uudenlaiseen elämään. Passion alussa hysteerisellä innolla ristiinnaulitsemista vaatinut kuoro laulaa lopussa kehtolaulua kuolleelle Jeesukselle. Oletko valmis yhtymään tähän kehtolauluun ja tuudittamaan kuolleen Jeesuksen rinnalla sisimmässäsi uinuvaa uuden elämän ja uusien mahdollisuuksien itua? Oletko löytänyt armon, toivon ja sisäisen ilon, joiden juhla pääsiäinen on?

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi osallistumaan koko kylän Johannes-passioon!

 

J.S.BACH:

Koko kylän

JOHANNES-PASSIO

HELA BYGDENS JOHANNESPASSION

Sipoon kamariorkesteri ja Sipoon oratoriokuoro/

Sibbo kammarorkester och Sibbo Oratoriekör

Kapellimestari/Kapellmästare: Tapio von Boehm

Kuoromestari/ Körmästare: Teppo Salakka

Sopraano/Sopran: Mari Karjalainen

Altto/Alto: Merja Mäkelä

Evankelista/Evangelist, Tenori/Tenor: Roland Liiv

Basso/Bas: Jussi Merikanto

Jeesus: Jussi Ziegler

Liput: 25/15 euroa

(alennettu hinta eläkeläisille, opiskelijoille ja lapsille)

Lipunmyynti: lippu.fi tai ovelta