Merja Mäkelä

Sipoon Musiikkiyhdistys

Merja Mäkelä

Mezzosopraano

Suomalainen mezzosopraano Merja Mäkelä on työskennellyt monipuolisesti ooppera-, konsertti- kuin liedlaulajanakin. Hän on onnistunut valloittamaan kuulijansa osuvilla roolitulkinnoillaan sekä sielukkaalla äänellään niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Oopperalaulajan taipaleensa nuori mezzosopraano aloitti Saksassa Kielin oopperan solistiensemblessa (Theater Kiel) 2007–2010, missä hän tulkitsi lähes parikymmentä oopperaroolia. Syksystä 2010 alkaen Merja on työskennellyt freelancer-laulajana Berliinistä käsin, kunnes muutti kauden 2016/2017 aikana Helsinkiin. Olinpaikaksi on sittemmin valikoitunut Sipoon luonnonkaunis Etelä-Sipoo. Roolityöstään Adriana Materina Kaija Saariahon samannimisessä oopperassa Theater Osnabrückissä Merja Mäkelä nimitettiin Saksan teatteritaiteiden palkinnon ”Der FAUSTin” palkinto­ehdokkaaksi 2011. *Opernwelt-lehti kirjoitti toukokuun 2011 julkaisussaan: ”Kantavana voimana oli nuori suomalainen mezzosopraano Merja Mäkelä vaikuttavan eriteltynä Adrianana […] Äänellisesti hän maisteroi hengästyttävän roolin vaivattomasti, äänenvärin rikkaudella, ja sävykkäällä kauneudella, jollaista kuulee tällaisen ohjelmiston parissa vain harvoin”. Esityskaudella 2015/2016 Merja Mäkelä vieraili Bielefeldin oopperan Taikahuilun kolmantena naisena ja hän oli kiinnitettynä Geran ja Altenburgin oopperassa mezzovakanssilla, missä hän jatkoi vierailijana esityskaudella 2016/2017. Kotimaassa Merja Mäkelä on vieraillut solistitehtävissä mm. Tampereen Oopperassa, Porin Oopperassa, Vaasan Oopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Kansallisoopperassa, missä häntä voi kuulla myös tulevalla kaudella 2020/21 mm. Rossweissena Rikhard Wagnerin oopperassa Die Walküre.

Oopperakiinnitysten ohessa Merja Mäkelä esiintyy mielellään konsertti- ja liedlaulajana. Hän on esiintynyt niin Suomessa kuin Saksassakin yhdessä mm. Kristian Attilan, Erkki Korhosen, Martin Hellströmin, Paul Plummerin sekä Heikki Pellisen kanssa. Keväällä 2012 hän esiintyi Poulencin kamarimusiikkiteoksen ’Le bal masqué’n solistina, minkä Saksan radio NDR taltioi. Syksyllä 2013 Merja esiintyi Hämeenlinnassa Anita Välkin muistoksi järjestetyssä Verdi ja Wagner-gaalassa. Hämeenlinnassa Merja konsertoi myös syksyllä 2014, Strauss-150 gaalan puitteissa. Gustav Mahlerin Das Lied von der Erden (Maan lauluja) Merja Mäkelä tulkitsi menestyksekkäästi Landesjugendorchester Baden-Württembergin 40-vuotisjuhlakiertueella, jonka Saksan Radio (SWR) taltioi. Keväällä 2016 Merja esiintyi Dresdenin Frauenkirchessä Beethovenin C-duuri-messun solistina ja lauloi Brigitten roolin oopperalevytyksessä ’Die Rübezahl’. Merja Mäkelä lauloi mukana myös vasta ilmestyneessä, 2019 nauhoitetussa Beethoven-levytyksessä Turun Filharmonisen orkesterin solistina. Merja on esiintynyt useiden orkesterien, kuten Helsingin Kaupunginorkesterin, Turku Filharmonisen orkesterin, Münsterin Filharmonisen Orkesterin, Thüringenin Filharmonikoiden, Pori Sinfoniettan, Lohjan Kaupunginorkesterin, Kiel Cameratan, Tallinnan Barokkiorkesterin ja Berliinin Konzerthausorchesterin solistina.

Merja Mäkelä opiskeli Tukholman Oopperakorkeakoulussa (Operahögskolan) Dorothy Irvingin johdolla sekä Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa laulunopettajanaan Anita Välkki, mistä hän valmistui laulupedagogiksi 2007 erinomaisin arvosanoin. Lauluopintonsa hän aloitti Tampereella Pirkanmaan Musiikkiopistossa opettajanaan Yuri Statnik ja sittemmin Satu Sippola-Nurminen, jonka oppilaana hän jatkoi ammattiopintoihin PIRAMKiin ja mistä hän valmistui musiikkipedagogiksi vuonna 2005. Merja Mäkelä on täydentänyt opintojaan useilla mestarikursseilla muun muassa Christa Ludwigin, Brigitte Fassbaenderin ja Sherrill Milnesin sekä yksityisesti Prof. Hanna Schwarzin ja Prof. Janice Harper-Smithin johdolla.

Kilpailumenestystä Merja Mäkelä on saavuttanut Pentti Koskimies – liedkilpailun nuorten sarjan finaalissa 2003 ja Timo Mustakallio – laulukilpailun finaalissa vuonna 2004 sekä finalistien konsertissa 2005, josta hänet kutsuttiin stipendiaatiksi lähes kuukauden kestäneeseen Young artist-ohjelmaan Orlandoon. Keväällä 2005 Merja palkittiin Tampereen Oopperan Grand Prix – palkinnolla. Kesällä 2015 mezzosopraano lauloi tiensä kansainvälisen Zinka Milanov-laulukilpailun orkesterifinaaliin ainoana Pohjoismaisena laulajana. Suomen Kulttuurirahasto on tukenut Merja Mäkelän opintoja vuosina 2005, 2006 ja 2007. Merja Mäkelä oli Suomen Wagner-Seuran Bayreuth-stipendiaattina kesällä 2012. Taiteen edistämiskeskus – Taike on tukenut Merja Mäkelän taiteellista työskentelyä korona-pandemian aikana vuosina 2020 ja 2021.

Kysy rohkeasti – esiintymisten lisäksi  toimin laulupedagogina ja annan asiantuntija-arvioita.

Kontakti: merjahmakela@hotmail.com
Chordus.fi/Pete Vuorio

Tarjoaa seuraavia palveluita: musiikkiesitykset, kotikonsertit, konsertit, asiantuntija-arviot, opetus

 

Kuva: Kira Gluschkoff